Informacje bieżące (Mazowsze)

Smak ekologicznej żywności

Co jest głównym składnikiem korzenia cykorii? Jak należy gotować warzywa bogate w karoten? Co oznacza produkt ze znakiem „Fairtrade”? W jaki sposób w rolnictwie ekologicznym zwalcza się szkodniki i chwasty? – na te i inne pytani odpowiadali uczestnicy konkursu „Smak ekologicznej żywności” organizowanego przez samorząd województwa mazowieckiego. Spośród wszystkich finalistów wyłoniono 6 laureatów.

Konkurs został zorganizowany już po raz szesnasty, Podczas rywalizacji uczniowie z Mazowsza musieli wykazać się wiedzą na temat ekologicznego rolnictwa i produktów z niego pochodzących. Do finału przystąpiło 98 uczniów z klas 4-8 szkół podstawowych oraz klas III gimnazjów z województwa mazowieckiego. Dzieci i młodzież zmierzyły się z testem składającym się z 30 pytań, w tym z 20 pytań jednokrotnego wyboru oraz 10 – wielokrotnego wyboru. Na udzielenie prawidłowych odpowiedzi uczestnicy mieli godzinę.

Wśród tegorocznych laureatów znaleźli się:

– w kategorii klas IV – VI szkół podstawowych (przyznano trzy I miejsca ex aequo):

I miejsce Milena Krawczyk, Szkoła Podstawowa w Lesznie,
I miejsce Oliwia Jackiewicz, Szkoła Podstawowa w Mińsku Mazowieckim,
I miejsce Bartłomiej Laskowski, Szkoła Podstawowa w Gniewoszowie.

– w kategorii klas VII – VIII szkół podstawowych oraz klas III gimnazjów:

I miejsce Weronika Bedyk, Szkoła Podstawowa w Drobinie,
II miejsce Robert Walterski, Szkoła Podstawowa w Lesznie,
II miejsce Aleksandra Nurkiewicz, Szkoła Podstawowa w Ostrowi Mazowieckiej.

Gość dnia

Materiał reporterski