Zakończyła się XIV edycja konkursu o Laur Marszałka. W tym roku zgłoszonych zostało aż 106 produktów żywnościowych. Szczególne uznanie kapituły zdobyło aż 28 smakołyków, a 13 z nich zostało wyróżnionych. Przyznane zostały także 4 wyróżnienia Kapituły. Wśród nagrodzonych znalazło się trzech producentów z subregionu żyrardowskiego. Mówi Adam Struzik Marszałek Województwa Mazowieckiego:
Laurem Marszałka uhonorowano Dariusza Marcinowskiego z Radziwiłłowa Mazowieckiego, który jest producentem octu śliwkowego. Nagrodę przyznano także za syrop buraczany z Iłowa, wytwarzany przez Gospodarstwo „Pod Jastrzębcem” Andrzeja Ciołkowskiego. Natomiast wyróżnieniem Kapituły zostało uhonorowane Koło Gospodyń Wiejskich w Goszczynie, które może pochwalić się wyjątkowym pesto jabłkowym.
fot/Mazovia.pl