Odmianoznawstwo, Ochrona Roślin Ogrodniczych, Uprawa oraz Przetwórstwo. To główne 4 filary dzisiejszego (22.06) „Dnia Drzwi Otwartych” w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach. Producenci roślin, działkowcy, ale także wszyscy zainteresowani mogą dzisiaj bezpłatnie zasięgnąć porady ekspertów.
Miejscem Dnia Otwartego jest kompleks przy ulicy Rybickiego 15/17, gdzie znajdują się dwie najnowsze inwestycje Instytutu: “Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych i Regionalnej Centrum Bioróżnorodności Ogrodniczej” Uczestnicy oprócz udziału w wykładach, panelach dyskusyjnych mogą dziś (22.06) także zobaczyć m.in uprawy róż oraz winnice.
Mówiła Profesor Dorota Konopacka Dyrektor Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego w Skierniewicach. „Dzień Drzwi Otwartych” do skierniewickiego instytutu powraca po dwóch latach pandemii.
Ochrona roślin. To zagadnienie, które coraz silniej dotyczy producentów żywności. Na szczeblu międzynarodowym panuje obecnie trend, który zakłada zmniejszenie używania chemicznych środków w ogrodnictwie, w celu zapobiegania różnego rodzaju szkodnikom. Ten temat był także poruszany podczas dzisiejszego (22.06) Dnia Drzwi Otwartych w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach.
Czy jednak producenci żywności rzeczywiście ograniczają stosowanie środków chemicznych w swoich uprawach?
Mówiła Profesor Joanna Puławska Kierownik Zakładu Ochrony Roślin w Instytucie Ogrodnictwa Państwowym Instytucie Badawczym w Skierniewicach